مبحث قرابت معنایی یکی از مباحث تست‌خیز درس ادبیات است که به صورت مکرر در کنکورهای سال‌های اخیر 9 تست را به خود اختصاص داده است. به دلیل بی‌اطلاعی از روش مطالعه‌ی این مبحث برخی داوطلبان درصد پایینی از این مبحث می‌گیرند.

قرابت معنایی از جمله‌ مباحثی است که نیاز به تجزیه و تحلیل دارد و باید ارتباط اجزا را با یکدیگر دریافت و سپس موقعیت یک جزء یا کلمه را در آن مجموعه مشخص کرد.

 برای این‌که در این مبحث به تسلط برسید به نکات زیر توجه کنید:

1.    هنگام مطالعه‌ی اشعار و متون به معنای ظاهری و معنوی اشعار توجه کنید و با نگاهی تحلیلی، مفهوم بیت را دریابید. باید بتوانید متون و اشعاری که با هم قرابت معنای دارند مشخص کنید.

2.    با بررسی تست‌های قرابت معنایی مشاهده شده است که یک بیت از کتاب و گزینه‌ها خارج از کتاب درسی طرح می‌شود. بیت‌های خارج از کتاب درسی را نیز مطالعه کنید.

3.    گاهی یک مصراع در صورت سؤال است و با سایر گزینه‌ها تناسب دارد یا تناسب ندارد. برای این‌که این موارد را تشخیص دهید، حتماً از کتاب درسی یا کتاب‌های آموزشی کانون که به صورت کامل هر بیت و مصراع را توضیح داده‌اند استفاده کنید تا با شناخت کاملی بتوانید مطالب را یاد بگیرید.

4.    گاه سؤالاتی طرح می‌شوند که برای پاسخ‌گویی به‌ آن‌ها به مطالعه‌ی دقیق متن کتاب درسی نیاز دارید. پس هیچ گاه کتاب درسی را از برنامه‌ی مطالعاتی‌تان خارج نکنید.

5.    برای تسلط کامل بر این مبحث حتماً از DVD‌های آموزشی رهپویان دانش و کتاب آبی قرابت معنایی که دارای 700 تست قرابت معنایی است استفاده کنید. تست‌های کتاب آبی را هماهنگ با برنامه‌ی راهبردی آزمون‌ها کار کنید و مطالب مرتبط با هم را در دفترچه‌ای یادداشت کنید.

توصیه‌ی مشاوره‌ای:

مبحث قرابت معنایی یکی از مباحثی است که باید آن را در بلندمدت یاد بگیرید و نیاز به هدف‌گذاری بلندمدت دارد. توصیه می‌کنم عجول نباشید و برای یادگیری این مبحث حوصله به خرج دهید.